Martin Řezníček

Czech Republic , DOCUfilm Praha

Martin Řezníček

Režie , Producent , Scénář , Kamera

Martin Řezníček profesní životopis
Vystudoval telekomunikační techniku na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze (1984, Ing.). Pracoval jako vědecký pracovník ve Fyzikálním ústavu ČSAV (1984–1988), kde mimo jiné opravoval lasery a věnoval se základnímu materiálovému výzkumu, struktuře hmoty.
Koncem socialismu se zaměstnal ve Studiu audiovizuální techniky při ČVUT, kde se věnoval režii výukových a propagačních filmů (1989–1991).
Po listopadu ‘89 se stal členem Parlamentní komise pro vyšetřování událostí 17. listopadu (1989-1991).
Pokračoval dále ve studiu na KDT FAMU (1989–1997), v dílně u Pavla Kouteckého a dva roky mimořádně i na katedře kamery.
Roku 1991 založil malou vlastní produkční firmu DOCUfilm Praha. Od té doby se věnuje zejména dokumentárnímu filmu jako autor na volné noze a jako producent filmů vlastních i filmů jiných režisérů.
Rozvinul poměrně rozsáhlou spolupráci s ČT, pracoval pro investigativní pořad Na hraně (1995–1999) a měl v České televizi i vlastní pořad Tykadlo
(1999–2002). Spolupráce s ČT se poslední roky odehrává spíše v oblasti koprodukcí.
Od roku 2002 učí na KDT FAMU, kde vede vlastní tvůrčí dílnu a má zde také seminář – Investigativní metody v dokumentárním filmu, 2014-16 byl proděkanem pro vědu a výzkum na FAMU.
V roce 2020 byl habilitován na docenta.

Filmografie

Pahrbek český

2009, Kamera

Sbohem, slunce

2002, Režie, Scénář, Kamera

Jan Křížek, sochy a včely

2005, Režie, Producent, Scénář, Kamera

Kaprkód

2022, Producent, Kamera

Život v peří

2007, Režie, Producent, Scénář, Kamera

Ztracená dovolená

2007, Producent

Prodáno

2005, Kamera

Czech Film Center

oddělení Státního fondu kinematografie pro propagaci české kinematografie v zahraničí

Email: info@filmcenter.cz

Kontaktujte nás